Φλεβική Aνεπάρκεια

Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια;

Οι φλέβες των ποδιών μας αποτελούν ένα δίκτυο που μέσω βαλβίδων δημιουργούν την κατάλληλη πίεση για να επιστρέφει το αίμα από τα άκρα προς την καρδιά. Εάν οι βαλβίδες μιας φλέβας καταστραφούν ή ανεπαρκέσουν, τότε το αίμα λιμνάζει σε αυτές αυξάνοντας την πίεση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια και αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση που αφορά περισσότερο από το 40% των γυναικών και το 20% των ανδρών.

Ποιοι παράγοντες συντελούν;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συντελούν στη φλεβική ανεπάρκεια, βασικότεροι των οποίων είναι: η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και εργασίας (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, διατροφή, ορθοστασία, ακινησία, κ.λπ.) καθώς και οι ορμόνες (αντισυλληπτική αγωγή, εγκυμοσύνη, κ.α.).

Πως διαπιστώνεται η ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας;

Σε αρκετές περιπτώσεις μπορούμε να δούμε τις πάσχουσες φλέβες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Πολύ συχνά όμως οι φλέβες που ανεπαρκούν βρίσκονται βαθύτερα. Εκτός από τη διάγνωση με τη χρήση υπέρηχου (doppler), η διενέργεια ειδικών εξετάσεων (triplex) που απεικονίζουν λεπτομερώς το φλεβικό δίκτυο βοηθούν σημαντικά στην πληρέστερη διάγνωση και θεραπεία.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια δεν πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία, καθώς είναι μια εξελικτική νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές (αλλοιώσεις του δέρματος, άτονα έλκη, φλεβική θρόμβωση, κ.α.)