Φλεβική Aνεπάρκεια

Ποια προβλήματα προξενεί η φλεβική ανεπάρκεια;

Η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να δημιουργήσει τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Ευρυαγγείες: εμφανίζονται στο δέρμα σαν συστάδες από μικρές κόκκινες-μπλε φλέβες και συνήθως αποτελούν μόνο κοσμητικό πρόβλημα. Η θεραπεία τους ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να γίνει με σκληρυντικά μέσα ή με μη επεμβατικά laser.
  • Κιρσούς: οι κιρσοί σχηματίζονται στις επιφανειακές φλέβες καθώς το αίμα που λιμνάζει σε αυτές τις διογκώνει δίνοντάς τους σχοινοειδή μορφή με πιθανές ελικώσεις. Εκτός του αισθητικού προβλήματος οι κιρσοί προξενούν κούραση, κάψιμο, φαγούρα, κράμπες και πόνο. Οι παραπάνω ενοχλήσεις επιδεινώνονται συνήθως μετά από μακρά καθιστική θέση, τις βραδινές ώρες, στην αρχή κάθε ζεστής εποχής, προ της περιόδου και κατά την εγκυμοσύνη.
    Η θεραπεία της ανεπαρκούσας φλέβας πραγματοποιείται είτε με χειρουργική επέμβαση ή με τη χρήση ενδοαγγειακών τεχνικών.
  • Θρομβοφλεβίτιδα: αποτελεί συχνό και επώδυνο σύμπτωμα της φλεβικής ανεπάρκειας κατά το οποίο δημιουργείται θρόμβος, το τοίχωμα τις φλέβας φλεγμαίνει, το δέρμα γίνεται σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, αλλά μετά από τη φλεβική θρόμβωση είναι πιθανή η εμφάνιση κιρσών (δευτεροπαθείς κιρσοί).
  • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: είναι μια σοβαρή παθολογική κατάσταση καθώς ο θρόμβος από το εν τω βάθει δίκτυο μπορεί να μετατοπιστεί προς τους πνεύμονες επιφέροντας πνευμονική εμβολή. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση απαιτεί άμεση εισαγωγή του ασθενούς σε νοσοκομείο.
  • Φλεβικά έλκη είναι πληγές οι οποίες προξενούνται σε ασθενείς με προχωρημένο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας.