Φλεβικά έλκη

Η φλεβική ανεπάρκεια τελευταίου σταδίου ενδέχεται να οδηγήσει σε φλεβικό έλκος (πληγή) το οποίο παραμένει ανοικτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποκαλείται «άτονο».Τα φλεβικά έλκη αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ελκών (70%) και εντοπίζονται συνήθως στην έσω επιφάνεια του κάτω τμήματος της κνήμης πάνω από το σφυρό. Τα έλκη υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και είναι δύσκολα ιάσιμα.

Τρόποι θεραπείας

Σε συνδυασμό με τις ήδη γνωστές θεραπευτικές προσεγγίσεις (ελαστική περίδεση, φαρμακευτική αγωγή, έλεγχο και ρύθμιση του σακχάρου, ενδαγγειακή θεραπεία κιρσών, κλπ.) από το 2008 εφαρμόζουμε μια εντελώς νέα προσέγγιση με θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία των φλεβικών ελκών.

Αξιοποιώντας την πιο εξελιγμένη τεχνολογία των laser (ELVeS 1470nm) ακολουθούμε μια ολιστική προσέγγιση θεραπείας των φλεβικών ελκών με φωτοδιέγερση μέσω ενός ειδικού spot που επιτρέπει την εφαρμογή ακτίνων laser σε χαμηλά επίπεδα σε σχεδιασμό χιαστί πάνω στο έλκος. Η εφαρμογή της ενέργειας laser προκαλεί φωτοδιέγερση, ενεργοποιεί τους ινοβλάστες και σταδιακά παράγει νέο επιθηλιακό ιστό, συντελώντας έτσι στην «φυσική» και ταχεία επούλωση του έλκους.

Με τον τρόπο αυτό έχουμε επιτύχει το κλείσιμο ελκών μετά από μη επιτυχημένη θεραπεία τους με μοσχεύματα.

Τα αποτελέσματα της φωτοδιέγερσης είναι αξιοσημείωτα στην θεραπεία ελκών των κάτω άκρων σε διαβητικούς. Ακόμη και σε περιπτώσεις μειωμένης μικροκυκλοφορίας οι ακτίνες laser οδηγούν σε διέγερση και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ασθενή.

Η διαδικασία θεραπείας ελκών είναι ανώδυνη λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του laser ELVeS 1470nm, πραγματοποιείται εξωνοσοκομειακά (στο ιατρείο) σε εβδομαδιαία βάση.

Ανάλογα με την περίπτωση τα έλκη κλείνουν εντελώς μετά από 3-4 συνεδρίες. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του laser ELVeS 1470nm επιτύχαμε επίσης τη θεραπεία διαβητικών και νευροπαθητικών ελκών καθώς και ελκών από αγγειίτιδα τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολα στη θεραπεία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και άτονο έλκος 4,5 ετών σε ασθενή που υποβλήθηκε σε χειρουργείο «κάλυψης» με δερματικό μόσχευμα και το απέρριψε, επουλώθηκε με εβδομαδιαίες θεραπείες με laser μέσα σε 4 μήνες.