Ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι μικρές διατεταμένες φλέβες που αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα και σπανίως προκαλούν ενοχλήματα (πόνο ή αίσθημα βάρους). Εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, στην μέσα και έξω επιφάνεια των μηρών και στην έξω επιφάνεια των κνημών, αλλά και στην περιοχή του προσώπου και τη μύτη. Μπορεί να έχουν κόκκινο ή σκούρο μπλέ χρώμα και διάφορες μορφές (τριχοειδείς, αραχνοειδείς, θυσανοειδείς κλπ) ενώ η διάμετρός τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3mm.

Οι ευρυαγγείες έχουν πολυπαραγοντική αιτιολογία. Η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η κληρονομικότητα και η εγκυμοσύνη αποτελούν τα πιθανότερα αίτια.
Εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες λόγω της εμμήνου ρύσεως, της εγκυμοσύνης, της χρήσης ορμονών και αντισυλληπτικών καθώς και για άλλους λιγότερο γνωστούς αλλά σημαντικούς λόγους όπως η αυξημένη ευαισθησία των υποδοχέων του δέρματος στις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα). Σπανιότερο αίτιο είναι οι μικροτραυματισμοί των κάτω άκρων, η κακή διατροφή και η χρήση διάφορων μηχανημάτων σε ινστιτούτα αδυνατίσματος (για κυτταρίτιδα, σύσφιξη κλπ.).

Τρόποι θεραπείας

Η θεραπεία των ευρυαγγειών πραγματοποιείται στο ιατρείο με φαρμακευτικά μέσα (σκληροθεραπεία) ή με τη χρήση ειδικών laser, ή με συνδυασμό και των δύο παραπάνω μεθόδων. Επιδίωξη όλων των μεθόδων είναι η πλήρης θρόμβωση (κλείσιμο) του αγγείου που συντελεί στην εξαφάνιση των ευρυαγγειών.

  • Η σκληροθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε αγγεία μεγαλύτερα του 1mm. Χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα εγχύουμε σκληρυντική ουσία η οποία σφραγίζει (κλείνει) τη φλέβα και εξαφανίζει την ευρυαγγεία μέσα 3-4 εβδομάδες.
  • Η θεραπεία με τη χρήση ειδικών laser διευρύνει θεαματικά τις δυνατότητες εξάλειψης των ευρυαγγειών και μπορεί να πραγματοποιηθεί:
    • Επιδερμικά χωρίς αναισθητικό για πολύ λεπτές ευρυαγγείες (συνήθως κόκκινες με διάμετρο μέχρι 1.5 mm). Μια ειδική κεφαλή εστιάζει στην ευρυαγγεία. Η υπέρυθρη ακτινοβολία του laser απορροφάται πολύ καλά από την αιμογλοβίνη που περιέχεται στο αγγείο χωρίς να επηρεάζει το δέρμα. Συνήθως απαιτούνται 3-4 συνεδρίες.
    • Διαδερμικά (ενδοφλέβια) με τοπική αναισθησία (spray) και με την χρήση μιας ειδικής, τριχοειδούς οπτικής ίνας (200μm) εφαρμόζουμε πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας που σφραγίζουν το αγγείο και εξαφανίζουν την ευρυαγγεία αμέσως χωρίς κινδύνο αποχρωματισμού ή την ανάγκη επίδεσης. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε φλέβες μεγάλου μεγέθους (10mm) αλλά με εφαρμογή πίεσης (περίδεση) για τις επόμενες 7 ημέρες.
  • Η θερμοπηξία με το σύστημα TC3000/Veinwave αποτελεί μια σχετικά νέα μέθοδο με θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία των ευρυαγγειών με πολύ μικρή διάμετρο (0.1 μέχρι 0.9 mm), της ροδόχρου νόσου (rosacea) και των κόκκινων κηλίδων. Το σύστημα TC3000 / Veinwave παράγει κύματα υψηλής συχνότητας (4 million Hertz) και αποδίδει θερμική ενέργεια που προξενεί εστιασμένη θερμοπηξία. Με τον τρόπο αυτό διακόπτει την κυκλοφορία στο αγγείο και «σβήνει» την ευρυαγγεία χωρίς κανένα κίνδυνο ή βλάβη για το δέρμα ή τους παρακείμενους ιστούς. Η μέθοδος της θερμοπηξίας προσφέρει άμεσα αποτελέσματα (1-2 συνεδρίες), με απόλυτη ασφάλεια και ανώδυνο τρόπο.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι έχουν καλές ενδείξεις αλλά περιορισμούς (τύπος δέρματος, διάμετρος αγγείου, κατάσταση υγείας του ασθενούς, καιρικές συνθήκες, κλπ). Η καλή γνώση και ο συνδυασμός των διαθέσιμων τεχνικών μας επιτρέπουν την επιτυχημένη αντιμετώπιση των ευρυαγγειών σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%.