Κιρσοί

Θεραπεία με laser

Το ενδοφλέβιο laser είναι ιδανικό για τη θεραπεία της μεγάλης και μικρής και σαφηνούς φλέβας και επιτρέπει την ταυτόχρονη θεραπεία και των δύο άκρων σε μία συνεδρία.

H θεραπεία των κιρσών πραγματοποιείται με ειδικό ενδοαυλικό laser (ELVeS), χωρίς καμία τομή, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και είναι πραγματικά απλή:

  • Μετά από παρακέντηση, εισάγουμε στην σαφηνή φλέβα μία λεπτή οπτική ίνα laser η οποία προωθείται προς την σαφηνομηριαία συμβολή και σε απόσταση 2 cm από αυτήν.
  • Αποσύρουμε την οπτική ίνα εφαρμόζοντας ακτινοβολία laser που συρρικνώνει το φλεβικό τοίχωμα και σφραγίζει την πάσχουσα φλέβα. Μετά το κλείσιμο της φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.
  • Εάν απαιτηθεί αφαίρεση των κιρσοειδών κλάδων των σαφηνών φλεβών (μείζονος και ελάσσονος), πραγματοποιείται μικροχειρουργικά, χωρίς τομές, διαμέσου πολύ μικρών οπών στις οποίες δεν τοποθετούνται ράμματα παρά μόνο αυτοκόλλητη ταινία (sterile-strips).
  • Η συνολική ιατρική πράξη διαρκεί από 20-45 λεπτά. Αμέσως μετά τη θεραπεία ο ασθενής είναι έτοιμος να περπατήσει, σε ελάχιστες ώρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και μέσα σε 1-2 ημέρες μπορεί να επανέλθει στις κανονικές του δραστηριότητες (με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση).

Η ενδαγγειακή θεραπεία πραγματοποιείται με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των κλασικών τεχνικών:

  • Δεν έχει τομές (αναίμακτη) και είναι εντελώς ανώδυνη
  • Πραγματοποιείται ακόμη και χωρίς αναισθησία
  • Δεν προξενεί δυσφορία και δεν αφήνει ουλές
  • Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου
  • Συντομεύει εξαιρετικά τον χρόνο αποθεραπείας
  • Επιτρέπει την ταυτόχρονη θεραπεία και των δύο ποδιών ή τη συνδυασμένη θεραπεία μεγάλης και μικρούς σαφηνούς καθώς και τη θεραπεία ασθενών με βεβαρημένη υγεία (σε αντιπηκτική αγωγή, κυκλοφορικό πρόβλημα, παχύσαρκους, κ.α.).

Η ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ανώδυνων laser (ELVeS Painless 1470nm) και η χρήση πολύ εξελιγμένων οπτικών ινών με ομοιόμορφη ακτινική διάχυση της ενέργειας (radial emission fibers) κατέστησαν την ενδαγγειακή θεραπεία των φλεβικών κιρσών απλούστερη, ασφαλέστερη και εντελώς ανώδυνη ενώ διεύρυναν σημαντικά τις δυνατότητες θεραπείας.

Τα επίπεδα ενέργειας (joules) που απαιτούνται είναι πλέον πολύ χαμηλά, ο βαθμός άμεσης σύγκλισης των τοιχωμάτων της φλέβας είναι 60 - 70%. Με τη νέα τεχνολογία είναι πλέον εφικτή η θεραπεία ακόμη και πολύ επιφανειακών φλεβών (χωρίς καμία εκχύμωση, χωρίς καθόλου πόνο) αλλά και η θεραπεία φλεβών μεγάλης διαμέτρου.

Τέλος, σε αντίθεση με άλλες τεχνικές ή με παλαιότερα laser δεν απαιτείται πλέον για την προστασία του δέρματος ούτε η διήθηση με φυσιολογικό ορό αποφεύγοντας κάθε ίχνος από ενέσεις και μειώνοντας δραματικά το χρόνο της παρέμβασης.

Η πλέον σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος είναι η θεραπεία των κιρσών με το ενδοαυλικό laser ELVeS 1470nm. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 95-99% σε σχέση με τη κλασική ανοιχτή χειρουργική που δεν ξεπερνούσε το 65-70%.